17.5.2012

Itseapua tarjoavien kirjojen ongelma

Moni meistä haluaa auttaa ja oppia itsestään lukemalla itseapukirjoja. Kirjat kertovat miten pystymme kehittämään itsellemme paremman olon ja itsetunnon toistamalla erilaisia lauseita, kuten

"Olet arvokas ja upea ihminen."
"Rakastan itseäni."
"Olen rakastettava."

Tutkimuksen mukaan näillä lauseilla ja niiden toistolla saattaakin olla päinvastaisia vaikutuksia.

Positiiviset lauseet toimivat kun niitä sanoo henkilö, jolla jo on hyvä itsetunto. Mutta ne aiheuttavat usein suurempia negatiivisia tunteita henkilölle, jolla on huono itsetunto. Ne voivat jopa pahentaa tilannetta. Siis niitä, joita kirjojen pitäisi todellakin auttaa, ne eivät auta.

Lisää tutkimuksesta täältä: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090702110503.htm

On melko vaarallista luvata itsetunnon kasvatusta jos reaktio onkin päinvastainen. Toisekseen, tuottaako itselleen positiivisten lauseiden toistaminen pysyviä tuloksia ja miten realistisia ne ovat? Eikö itsetunnon pitäisi muodostua realistisesta kuvasta itsestä ja mahdollisuuksista tehdä itsestään parempi versio realistisesti? Näin ainakin tutkimuksen mukaan. Kun henkilöt saivat listata sekä negatiivisia että positiivisia asioita itsestään, he kokivat positiivisempia tunteita.

Jos on vähänkin realistin vikaa, eikö ala tuntua itselleen valehtelemiselta jos koko ajan toistaa lausetta omasta rakastettavuudestaan? Eihän kukaan meistä ole täydellinen ja aina rakastettava. 

Alitajuntasi paljastettuna alle minuutissa

Tämän videon pitäisi paljastaa mitä alitajunnassamme on. Kun katsot sitä, keskity ruudun keskellä olevaan ristiin. Mitä näet?

Katso tämän jälkeen video uudelleen, mutta nyt keskity vaikka vain vasemmanpuoleiseen kasvoon.

6.5.2012

Kapellimestari johtaa kasvojen ilmeillä



Jos video näkyy vain vihreänä, suurenna se koko näytölle. Itselläni YouTubessa pienikokoisena videossa ei näkynyt kuvaa.

Tämä video osuu ja uppoaa minuun. Koko ikäni musiikkia harrastaneena ja erilaisissa orkestereissa soittaneena ja kuoroissa laulaneena tarttuvat kapellimestarin ilmeet minuun välittömästi.

Ilmeistä näkyy selkeästi millä tavalla hän haluaa orkesterin soittavan. Kevyesti soitettavassa osuudessa hän osoittaa kepeyttä leikkisillä ilmeillä ja hymyllä sekä katseella ylöspäin, raskaammissa taas mutristaen huuliaan ja katsoen alas. Hän myös osoittaa vuoroja eri instrumenteille ja luo tunnelmaa. Musiikin tunnelma siirtyy johtajan kasvojen kautta myös kuulijalle. Aivan loistavaa eläytymistä ja tulkintaa orkesterin jäseniltä!

Kotoinen Nooan arkki


Meillä kotona on alkanut "pieni luontokappalekokeilu". Hankin meille Maaliskuussa undulaatin, jonka nimesimme Arnold Schwarzeneggeriksi. Ja on tipu ollutkin nimensä veroinen. Kissalla on vähän opettelemista vielä siinä, mitä tipun kanssa voi tehdä, mutta näin lokoisasti yhteiselo sujuu.... ainakin silloin tällöin. Lukuunottamatta kun Arnold lentelee ympäri olohuonetta ja kisu yrittää saada lentävää otusta kiinni. Ainakin vielä kissan elekieltä tulkiten enemmänkin leikkiäkseen, kuin saalistaakseen. Jaa niin, kissan nimi on Ram-Bam.


Arnold ja Ram-Bam tervehtivät toisiaan aamulla herättyään ja Arnold on jo tepastellut kissan päällä siivoten sen turkkia. Kyllä se tästä, leijonat ja lampaat yhdessä tyylillä....